Verduisterende raamdecoratie: Welke mogelijkheden bestaan er?

Hou jij net als vele Vlamingen van een donkere slaapkamer? Dat hebben we bij INHUIS Plaza goed begrepen! Een donkere slaapkamer zal je namelijk een betere nachtrust bezorgen, aangezien je langer en dieper kan slapen gezien de verminderde lichtinval in en de extra isolatie van je kamer. Benieuwd welke raamdecoratie jouw kamer het best hult in duisternis? Wij lichten de verschillende mogelijkheden graag toe!

Populaire verduisterende raamdecoratie

EG Photography
Rolgordijn met zijgeleiding
verduisterende-gordijnen-slaapkamer
Gordijnen
verduisterend-vouwgordijn
Vouwgordijnen
Plissé ingespannen

1. Verduisterend rolgordijn: kies voor een mini-cassette en zijgeleiding

Rolgordijnen zijn een erg populaire optie voor in slaapkamers. Niet alleen verduisteren ze je kamer in slechts enkele seconden, ze blinken ook uit in gebruiksgemak. Uiteraard hangt er veel af van de stof die je kiest: hoe meer verduisterend die is, hoe donkerder je kamer zal worden.

Een rolgordijn met zijgeleiding als beste keuze

Een extra optie die voor extra verduistering zal zorgen, is een rolgordijn mét zijgeleiding. Deze zijgeleiding zorgt ervoor dat het rolgordijn zich door de zijgeleidingslatten naar boven en beneden kan begeven, wat maakt dat de lichtkieren afgesloten worden. Is het een draai-kiepraam waarvoor je een rolgordijn zoekt? Zet dan een rolgordijn met mini-cassette op je lijstje. Voor zo’n mini-cassette hoef je zelfs niet te boren, je plakt het eenvoudigweg op het raam. Ook hier schermen de zijgeleidingsprofielen eventuele lichtkieren zorgvuldig af.

Voordelen

+ Goede prijs-kwaliteitverhouding
+ Breed aanbod aan stofkleuren
+ Door de mini-cassette past een rolgordijn ook op draai-kiepramen

Nadelen

– Maximale breedte van 220 cm
– De stof komt smaller uit dan het systeem, wat maakt dat dit invloed zal hebben als je niet kiest voor een rolgordijn met zijgeleiding

Duo rolgordijnen: multifunctioneel met twee soorten stof

Twee banen stof die over elkaar bewegen, dat is wat duo rolgordijnen typeert. Als de ene baan uit een transparante stof bestaat, en de andere uit een verduisterende stof, geeft je dat voldoende vrijheid om zelf jouw gewenste lichtinval en privacy te bepalen. Overdag laat je enkel de transparante stof zichtbaar hangen, terwijl je ‘s avonds de verduisterende naar beneden kan halen. Handig, niet? 

Zo’n duo rolgordijn is enkel verkrijgbaar in combinatie met een mini-cassette, tot maximaal 150 cm breed. Een zijgeleidingsprofiel is voor deze soort gordijnen immers niet mogelijk.

2. Gordijnen verduisterend samenstellen: kies voor een zware stof of voering

Gordijnen vormen een excellente keuze om je slaapkamer donker te maken! Doordat je voldoende overlap voorziet, dekken gordijnen eventuele lichtkieren mooi af. Hieronder geven we je enkele tips hoe je ervoor kan zorgen dat je alles uit jouw verduisterende gordijnen kan halen:

Ga voor een verduisterende stof: Geef lichtinval geen kans met een stof die de kamer goed verduistert. Daarbij speelt het materiaal een rol, maar zeker ook de kleur. Donkere kleuren schermen het licht beter af dan lichtere.

Laat je gordijnen voeren: Een voering staat in vele gevallen voor een chique, elegantere look, maar heeft daarnaast ook als bijkomend voordeel dat je primaire stof door de zon niet kan verkleuren. 

Voordelen:

+ Je mag gordijnen bekijken als een extra laag isolatie, zowel in de winter als de zomer.
+ Naast het licht en de warmte dempen gordijnen ook het geluid.

Nadelen:

– Afhankelijk van de hoeveelheid stof durven gordijnen al eens duurder uitkomen.

Hulp van ons team specialisten?

Onze adviseurs staan tot jouw beschikking om al jouw vragen te beantwoorden en ervoor te zorgen dat jij de beste raamdecoratie krijgt die jouw interieur verdient. Deel dus jouw woonwensen met hen in één van onze showrooms of tijdens een gratis adviesafspraak op het moment dat jou het best past.

Raamdecoratie specialist Eline

3. Verduisterende vouwgordijnen door dim-out stof

Dankzij een dim-out stof behoren ook vouwgordijnen tot jouw mogelijkheden als je raamdecoratie zoekt die verduistert. Het type stof dat je kiest en het raamwerk waarin je het vouwgordijn wenst te plaatsen, bepalen voor een groot deel hoe donker het in je kamer zal worden. Omdat er aan weerskanten van een vouwgordijn lichtkieren kunnen ontstaan, is het van belang dat je gordijn strak aansluit op je kozijnen. 

In onze configurator stel je zelf in enkele stappen jouw vouwgordijn samen, waarbij je ook ons aanbod dim-out stoffen zult kunnen bewonderen.

Voordelen:

+ Vouwgordijnen geef je gemakkelijk een wasbeurt.
+
Het gordijn komt even breed uit als het montagesysteem, waardoor je het vouwgordijn nauw kunt laten aansluiten tegen het raamwerk voor het mooiste resultaat.

Nadelen:

– Lichtkieren naast het vouwgordijn kunnen nog wat licht binnenlaten.

4. Duette® Shades: verduisterende plisségordijnen

Bij plisségordijnen laten we je kiezen tussen zowel enkele als dubbele stof, die je naar jouw wens verduisterend kan samenstellen. Om de ruimte zo donker mogelijk te krijgen, zijn dubbele plisségordijnen altijd de beste optie. De kiertjes die ontstaan bij enkele plisségordijnen door de touwtjes en gaatjes waar het touwtje van het gordijn doorheen loopt, zijn bij zo’n dubbele plisségordijnen namelijk niet meer zichtbaar door de dubbele laag stof.

Is het voor draai-kiepramen dat je plisségordijnen zoekt? Laat dan je duette shades uitbreiden met zijgeleiding.

Voordelen:

+ Plisségordijnen zijn top-down buttom-up samen te stellen.
+
Extra voordeel? Dubbele plisségordijnen helpen je kamer aan een betere isolatie.

Nadelen:

– Houd er rekening mee dat er zijdelings nog lichtkieren kunnen ontstaan.

Welke raamdecoratie verduistert de kamer het meest?

Eerst en vooral is het zo dat welke raambekleding je ook kiest, in gesloten stand zorgen ze allemaal voor het verdonkeren van je kamer. Toch is er onderling verschil in hoeveel licht er alsnog binnen kan komen. Zo zijn lamellen, shutters en paneelgordijnen nooit voor de volle 100% verduisterend. Lamellen sluiten immers nooit volledig en hebben ponsgaatjes waar nog wat licht door naar binnen kan. Dit geldt ook voor shutters. Paneelgordijnen bestaan op hun beurt uit banen stof die je voor of langs elkaar kan schikken. Tussen deze verschillende panelen piept er vaak nog wat licht binnen. Deze opties zijn dan ook ideaal als je het niet erg vindt dat er hier en daar nog wat zonlicht binnen schijnt. 

Wil je echter volledige duisternis bekomen? Dan zijn rolluiken die je buiten voor je raam plaatst het ideale alternatief!

Zit je nog met vragen betreffende verduisterende raamdecoratie? Stuur ons een chatbericht, schrijf een e-mail of bel ons op 03 877 70 76.

Tips!

Vraag of opmerking? Laat een berichtje achter.

Nina Vervat

Nina Vervat

Ik heb een zwak voor Scandinavische en Industriële interieurs | Favoriete raamdecoratie: gordijnen en zwarte jaloezieën | Gefascineerd door binnenkijkers | Passie voor reizen, eten & interieur
Nina Vervat

Nina Vervat

Ik heb een zwak voor Scandinavische en Industriële interieurs | Favoriete raamdecoratie: gordijnen en zwarte jaloezieën | Gefascineerd door binnenkijkers | Passie voor reizen, eten & interieur


Gerelateerde artikelen