Verduisterende raamdecoratie: Welke mogelijkheden bestaan er?

Hou jij net als vele Vlamingen van een donkere slaapkamer? Dat hebben we bij inhuis plaza goed begrepen! Een donkere slaapkamer zal je namelijk een betere nachtrust bezorgen, aangezien je langer en dieper kan slapen gezien de verminderde lichtinval in en de extra isolatie van je kamer. Benieuwd welke raamdecoratie jouw kamer het best hult in duisternis? Wij lichten de verschillende mogelijkheden graag toe!

Populaire verduisterende raamdecoratie

1. Verduisterend rolgordijn: kies voor een cassette met zijgeleiding

Rolgordijnen zijn een erg populaire optie voor in slaapkamers. Niet alleen verduisteren ze je kamer in slechts enkele seconden, ze blinken ook uit in gebruiksgemak. Uiteraard hangt er veel af van de stof die je kiest: hoe meer verduisterend die is, hoe donkerder je kamer zal worden.

Een rolgordijn met zijgeleiding als beste keuze

Een extra optie die voor extra verduistering zal zorgen, is een rolgordijn mét zijgeleiding. Deze zijgeleiding zorgt ervoor dat het rolgordijn zich door de zijgeleidingslatten naar boven en beneden kan begeven, wat maakt dat de lichtkieren afgesloten worden. Is het een draai-kiepraam waarvoor je een rolgordijn zoekt? Zet dan een rolgordijn met mini-cassette op je lijstje. Voor zo’n mini-cassette hoef je zelfs niet te boren, je plakt het eenvoudigweg op het raam. Ook hier schermen de zijgeleidingsprofielen eventuele lichtkieren zorgvuldig af.

Rolgordijn met zijgeleiding

Let op: zijn er ventilatieroosters in het raam aanwezig? Dan is het belangrijk dat je deze dichtdraait wanneer je het rolgordijn met zijgeleidingsprofiel of mini-cassette naar beneden uitrolt. Door de luchtstroom kan de stof van het rolgordijn uit de geleiders schieten.

Voordelen

Goede prijs kwaliteitverhouding

Breed aanbod aan stofkleuren

Door de mini-cassette past een rolgordijn ook op draai-kiepramen

Nadelen

Maximale breedte van 220 cm

De stof komt smaller uit dan het systeem, wat maakt dat dit invloed zal hebben als je niet kiest voor een rolgordijn met zijgeleiding

Stel direct online samen

2. Gordijnen verduisterend samenstellen: zware stof of een voering

Gordijnen vormen een excellente keuze om je slaapkamer donker te maken! Doordat je voldoende overlap voorziet, dekken gordijnen eventuele lichtkieren mooi af. Hieronder geven we je enkele tips hoe je ervoor kan zorgen dat je alles uit jouw verduisterende gordijnen kan halen:

Ga voor een verduisterende stofGeef lichtinval geen kans met een stof die de kamer goed verduistert. Daarbij speelt het materiaal een rol, maar zeker ook de kleur. Donkere kleuren schermen het licht beter af dan lichtere.

Laat je gordijnen voeren: Een voering staat in vele gevallen voor een chique, elegantere look, maar heeft daarnaast ook als bijkomend voordeel dat je primaire stof door de zon niet kan verkleuren. 

Gordijnen slaapkamer verduisterend

Voordelen

Je mag gordijnen bekijken als een extra laag isolatie, zowel in de winter als de zomer.

Naast het licht en de warmte dempen gordijnen ook het geluid.

Nadelen

Afhankelijk van de hoeveelheid stof durven gordijnen al eens duurder uitkomen.

Stel direct online samen

3. Verduisterende vouwgordijnen door dim-out stof

Dankzij een dim-out stof behoren ook vouwgordijnen tot jouw mogelijkheden als je raamdecoratie zoekt die verduistert. Het type stof dat je kiest en het raamwerk waarin je het vouwgordijn wenst te plaatsen, bepalen voor een groot deel hoe donker het in je kamer zal worden. Omdat er aan weerskanten van een vouwgordijn lichtkieren kunnen ontstaan, is het van belang dat je gordijn strak aansluit op je kozijnen. 

In onze configurator stel je zelf in enkele stappen jouw vouwgordijn samen, waarbij je ook ons aanbod dim-out stoffen zult kunnen bewonderen.

Voordelen

Vouwgordijnen geef je gemakkelijk een wasbeurt.

Het gordijn komt even breed uit als het montagesysteem, waardoor je het vouwgordijn nauw kunt laten aansluiten tegen het raamwerk voor het mooiste resultaat.

Nadelen

Lichtkieren naast het vouwgordijn kunnen nog wat licht binnenlaten.

Stel direct online samen

4. Duo rolgordijnen verduisterend

Twee banen stof die over elkaar bewegen, dat is wat duo rolgordijnen typeert. Als de ene baan uit een transparante stof bestaat, en de andere uit een verduisterende stof, geeft je dat voldoende vrijheid om zelf jouw gewenste lichtinval en privacy te bepalen. Overdag laat je enkel de transparante stof zichtbaar hangen, terwijl je ‘s avonds de verduisterende naar beneden kan halen. Handig, niet? 

Zo’n duo rolgordijn is enkel verkrijgbaar in combinatie met een mini-cassette, tot maximaal 150 cm breed. Een zijgeleidingsprofiel is voor deze soort gordijnen immers niet mogelijk.

duo rolgordijn slaapkamer

Stel direct online samen

5. Duette® Shades: verduisterend samen te stellen

Bij plisségordijnen laten we je kiezen tussen zowel enkele als dubbele stof, die je naar jouw wens verduisterend kan samenstellen. Om de ruimte zo donker mogelijk te krijgen, zijn dubbele plisségordijnen altijd de beste optie. De kiertjes die ontstaan bij enkele plisségordijnen door de touwtjes en gaatjes waar het touwtje van het gordijn doorheen loopt, zijn bij zo’n dubbele plisségordijnen namelijk niet meer zichtbaar door de dubbele laag stof.

Is het voor draai-kiepramen dat je plisségordijnen zoekt? Laat dan je duette shades uitbreiden met zijgeleiding.

Dupli in frame verduisterend

Voordelen

Plisségordijnen zijn top-down buttom-up samen te stellen.

Extra voordeel? Dubbele plisségordijnen helpen je kamer aan een betere isolatie.

Nadelen

Houd er rekening mee dat er zijdelings nog lichtkieren kunnen ontstaan.

Project IG dupli ingespannen plak 4
Luxaflex duette shades in slaapkamer
Structuur dupli
Project IG dupli ingespannen plak 3
Duettes in de slaapkamer

Stel direct online samen

Welke raamdecoratie verduistert de kamer het meest?

Eerst en vooral is het zo dat welke raambekleding je ook kiest, in gesloten stand zorgen ze allemaal voor het verdonkeren van je kamer. Toch is er onderling verschil in hoeveel licht er alsnog binnen kan komen. Zo zijn lamellen, shutters en paneelgordijnen nooit voor de volle 100% verduisterend. Lamellen sluiten immers nooit volledig en hebben ponsgaatjes waar nog wat licht door naar binnen kan. Dit geldt ook voor shutters. Paneelgordijnen bestaan op hun beurt uit banen stof die je voor of langs elkaar kan schikken. Tussen deze verschillende panelen piept er vaak nog wat licht binnen. Deze opties zijn dan ook ideaal als je het niet erg vindt dat er hier en daar nog wat zonlicht binnen schijnt. 

Wil je echter volledige duisternis bekomen? Dan zijn rolluiken die je buiten voor je raam plaatst het ideale alternatief!

Tips!

Heb je luchtroosters in je raam zitten die wat uitsteken? Houd hier rekening mee wanneer je je bestelling plaatst, gezien ze een impact hebben op de plaatsing van jouw raamdecoratie.

Dit geldt ook voor raamklinken. Zeker wanneer deze dicht tegen het glas van het raam aansluiten nemen ze plaats in van je raamdecoratie.

Een bijkomende interieurtip? Wanneer je de systeemkleur in dezelfde kleur neemt als het raamwerk, vormt dit alles één mooi esthetisch geheel!

Wanneer jouw gewenste raambekleding een stukje uitsteekt, resulteert dit in een kortere draaihoek van het raam. Als gevolg kan je misschien het raam niet meer volledig openen. Hulp nodig bij je keuze? Ons team staat voor je klaar!

Heb je nog een vraag over verduisterende raamdecoratie? Start de chat, stuur ons een e-mail of bel ons via +31 (0) 180 – 555 900. 

Nina Vervat avatar

Gerelateerde artikelen

Scroll to Top